tisdag 18 mars 2014

sött och salt


inget nytt i att låta det salta möta det söta eller vise versa. Efter att ha ätit en ljuvlig dessert på restaurang var jag dock tvungen att experientera mej fram till något liknande. Så var så goda ni som gillar sött och salt :



Jag kan absolut rekommendera detta port vin till denna dessert:





Karamellglass:
1,5 dl strösocker
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 äggulor
1 vaniljstång
1 msk ljus sirap
1 nypa flingsalt eller efter smak

bryn 1 dl socker och rör sedan ner ca 1 dl grädde. vispa äggulor och resterande socker.
värm resterande grädde med mjölk och vaniljstång. Rör ner i karamellgrädden. Rör sedan ner äggulesmeten och sjud upp tills det sväller. Rör i lite sirap och smula ner flingsaltet. Rör om ordentligt. Kyl ner i vattenbad och häll över i glassmaskin.


Chokladterrin:

150 g mörk choklad
75 g smör
0,75 dl honung
0,5 dl grädde
1 ägg
1 nypa flingsalt

Smält choklad och smör. Rör ner honung och salt. Rör därefter ner grädden och slutligen ägget. Töm upp i en form klädd med plastfolie och ställ kallt ett dygn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar